KİLİSTRA
Konya'nın güzeybatısında 50 km uzakta küçük bir Kapadokya Kilistra. Ayrıca Kapadokya'da içecek su bulmazsınız. Kilistra'da ise pınarlar çeşmeler gürül gürül akıyor. Bu yöreye yapacağınız geziyi Mayıs sonu ile Ekim sonuna denk getirebilirsiniz. Mayıs'ta yeşilin, Ekim'de sarının bütün tonlarını görebilirsiniz.
10 km'lik bir alanda tarih ve doğanın bütün güzelliklerini yoğun bir hayranlık duygusu ile geziyor insan. Beldenin doğu yönündeki taş döşeeli kral yolunda başlıyor tarih.
Devrek mevkii ve beldenin girişinin kontrolünü sağlayan gözetleme kulesi ve karakol var. Haç planlı kilise yekpare kayaya oyulmuş haç biçimli bir yapı. Kilistra, antik bir kentin üzerine kurulmuş. Köyün batısında kayalara oyulmuş şapeller, köylülerin 'katır ini' dedikleri büyük bir kayaya oyulmuş su sarnıcı, Söğütlü Deresi'nde şırahaneler var. İncil'de adı geçen Aziz Pavlos, Kilistra, Konya-Yalvaç arasında Kral yolu üzerinde bu yere de uğramış. Köyün batısında yer alan ve üzerinde dağlara doğru birbirine paralel uzanan vadiler, peri bacalarını aratmayacak güzelliklerle dolu. Köyün batısındaki Alisumas Dağı zirvedeki kalesiyle eteğindeki yaylaları ile görmeye değer.
NASIL GİDİLİR?
Kilistra Konya'ya 50 km Hatunsaray'a varmadan sağa dönülüyor. Yolu asfalt ve düzgün. Ulaşım grup ya da turlarla mümkün. Alisumas'a çıkmak için yürümek ya da bir traktör bulmak gerekiyor. Yürümeyi göze alamayanlar için köylüler her zaman yardıma hazır.
KONAKLAMA
Köydeki Köy Konağı'nda kalınabilir. En ideali bir gecelik de olsa kamp yapmak. Köyün çevresinde ve Alisumas Dağı'nın eteklerindeki yaylalarda çok güzel kamp alanları var.